Onlangs heeft Facebook zijn algoritme in een nieuw jasje gestoken. Het algoritme bepaalt wat je in je nieuwsoverzicht ziet en wat niet. In het nieuwe algoritme krijg je vooral posts te zien van profielen waarmee je veel interactie hebt. Facebook doet dat omdat ze de focus willen leggen op relaties met mensen die er voor jou echt toe doen. Dit houdt in dat ze vooral posts van je vrienden en familie tonen en minder content tonen van politieke partijen en ondernemingen. Politici en ondernemingen die dit algoritme het best weten te bespelen zullen dus ook het meeste aandacht krijgen. Om je op weg te helpen geven we je alvast drie belangrijke tips.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Gebruik nieuwe functies

In het voorjaar van 2016 lanceerde Facebook een nieuwe functie. Je kon vanaf dan ook live gaan op Facebook. Omdat Facebook graag wil dat leden hun nieuwe functies gebruiken werden livestreams bevoordeeld in het Facebookalgoritme. Wie live gaat op Facebook heeft dus een groter bereik dan wie een gewone video post. Daar speelde het team van Donald Trump sterk op in. Door heel wat rally’s live te streamen op Facebook kreeg zijn boodschap nog meer aandacht. Trump ging vaak spreken in overtuigend republikeinse staten. Dan klonk vaak de kritiek dat je bij dat soort speeches enkel voor je eigen kerk predikt en die tijd beter spendeert aan zwevende kiezers overtuigen. De critici hielden er geen rekening mee dat de toespraken op Facebook live werden getoond. Doordat Facebook de nieuwe functie bevoordeelde in hun algoritme haalden de speeches op sociale media een enorm bereik en werden heel wat zwevende kiezers bereikt.

Kwaliteit boven kwantiteit

Facebook vindt de kwaliteit belangrijker dan de kwantiteit. Zorg er dus voor dat je niet meer dan één keer per dag iets post. Als je heel vaak post zal Facebook dat als overlast zien en je dus minder bereik geven. Daarom raden we je aan om zeker niet meer dan één keer per dag iets te posten op Facebook. Kies dus een post waarvan je overtuigd bent dat die zal aanslaan. Video’s werken het best. Als je niet weet wat te posten is het toegestaan om een blogbericht of dergelijke te posten die je als eens eerder op Facebook hebt gezet. Zorg er wel voor dat het bijschrift vernieuwd is. Door eens een vraag te stellen kun je voor meer interactie zorgen.

Oprecht engagement

Een goede manier om meer bereik te genereren is posts delen die veel interactie uitlokken. Door die interactie krijgt Facebook te zien dat je post kwaliteitsvol is, en zal die hem dus ook meer bereik geven. Daarnaast krijg je ook meer bereik omdat vrienden van mensen die reageren op je posts hem ook te zien krijgen. Je kunt interactie uitlokken door een vraag te stellen. Je kan hier heel creatief mee omgaan. Een slimme manier is om te reageren op de reacties die je bericht krijgt. Hoe meer discussie in de reacties, hoe hoger Facebook je post zal inschatten.

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons, via onderstaande knop, te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!