
Deelnemers 2021
Met trots presenteren wij de deelnemers van de Exposure Summer School 2021!
Deze 24 jongeren zijn geboeid door politiek, communicatie en de combinatie. Samen met Reinout Van Zandycke en Pieter De Vocht zullen ze deze zomer bijleren over campagnes, online communicatie en de tips en tricks om mensen te overtuigen. Op maandag 28 juni zullen de deelnemers elkaar voor de eerste keer online ontmoeten, maar hieronder stellen ze zichzelf alvast voor 😊
Amee Zoutberg
Amée’s passie voor schrijven en politiek begon met haar freelance contract bij De Persgroep in Nederland. In de zomer na haar dubbele bachelor politiek en sociologie publiceerde ze in rap tempo stukken over Venezuela, post-koloniale verhoudingen in Burkina Faso en het veteranenleven. Tussen twee opleidingen onderzoeksjournalistiek door won Amée meerdere internationale wedstrijden, zowel voor haar artikelen als haar persfotografie. Een professionele opstart bij The Brussels Times werd opgevolgd door meerdere functies in en rondom de Europese Unie. Tegenwoordig is Amée actief als senior communicatiemedewerker (specialisatie Europese buitenlandpolitiek) en lid van de denktank ThinkYoung. Ze kijkt bijzonder uit naar de Exposure Summer School.

Sarah Van den Eeden

Al van jongs af aan is Sarah niet op haar mondje gevallen, en ook vandaag is die vlotte babbel en haar eigen flair een deel van haar identiteit. Ze beseft al snel hoeveel je kan bereiken met goed uitgekiende communicatie. In 2019 behaalde ze haar masterdiploma Bestuurskunde en Publiek Management aan de Universiteit Gent en verdiepte ze zich in nudging tijdens haar masterproef. Hoe onze hersenen werken en hoe daarop ingespeeld kan worden, is écht haar dada. Deelnemen aan de Summer School van Exposure betekent voor haar dan ook nóg meer bijleren over gedrag en beïnvloeding. Ze hoopt er te connecteren met gepassioneerde mensen en nieuwe uitdagingen op te zoeken.
Emma Vermunicht
Emma Vermunicht behaalde een master in internationale politiek aan de KU Leuven en in Europese Studies aan het Europacollege in Polen. Na haar studies liep Emma stage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de EU, gevolgd door een termijn als Green Deal Advisor bij de Energy Community in Wenen. Sinds januari werkt Emma binnen Monitor Deloitte voor de Europese Commissie en Vlaamse overheid. Emma is altijd enorm geïnteresseerd geweest in de evolutie van politie campagnes in België en politieke communicatie in het algemeen en is dan ook zeer enthousiast om zich nog verder te verdiepen in het vak tijdens de Summer School.

Tom Roelens

Tom besloot op zijn achttiende om Limburg te verlaten voor Brussel om er Engels en Frans te studeren. Na een uitwisseling in Toulouse en een master in meertalige communicatie, zette hij de laatste stap richting de job die hij al jaren wilde: (buitenland)journalist worden. Die master viel echter stil in maart 2020. Reportages vielen in het water. Ondanks een tweede masterdiploma, verliet Tom onvoldaan de schoolbanken. Zijn tijdelijk contract bij VTM Nieuws, waarin hij meewerkte aan de verslaggeving van de Amerikaanse presidentsverkiezingen tot Biden als winnaar werd uitgeroepen, werd nadien niet verlengd. Drie weken later vond hij onderdak bij het PR-bureau FINN in Brussel, waar hij nu ruim een half jaar aan de slag is. De politieke interesse en ambitie om door te breken als journalist zijn intact gebleven en allerminst gestild.
Maité Coppens
Sinds 1 april 2021 is de 26-jarige Maïté verkozen tot VN-jongerenvertegenwoordiger Jeugdbeleid voor de Vlaamse Jeugdraad. In Gent is Maïté ook al zeven jaar voorzitster van de Jeugdraad.
Ze heeft de studie van rechten aan de UGent voltooid en werkt nu als advocaat-stagiair aan de Gentse balie.
In haar functie als VN-jongerenvertegenwoordiger, voorzitster van de Jeugdraad Gent en advocaat-stagiair zijn de vaardigheden die leiden tot overtuigend communiceren, spreken voor een publiek en online communiceren erg belangrijk. Doormiddel van deze Exposure Summer School wenst Maïté dan ook deze vaardigheden extra te optimaliseren.

Yasmina Houtmeyers
Yasmina is student rechten aan de VUB en hoofdredacteur van een politiek studentenblad. Geheel 23 jaar geïnspireerd door de kunst van het debatteren en politieke filosofie. Bovendien kan ze zich een trotse polyglot noemen! Doordat ze is opgegroeid in een omgeving waar verschillende talen werden gesproken, kan ze vandaag de verkiezingsuitslagen in vier talen kritisch toelichten.
Ofschoon ze politiek en cultuur wil verenigen heeft ze geleerd dat de juiste bewoording en bekendmaking hier essentiële zaken bij zijn. De Exposure Summer School schenkt hier dan ook de opportuniteit om te leren over kwalitatieve communicatiemethoden en zorgt daarnaast voor een persoonlijke samenwerking met professionals en toekomstige (politieke) collega’s.
(And because a picture is worth a thousand words, een kiekje van mezelf.)

Zoë Debbaut
Zoë is een 21-jarige Leuvense. Ze studeert dit jaar af als master Politieke Communicatie aan de Universiteit Antwerpen. Haar focus lag op de domeinen politieke marketing en politieke psychologie. Zo is ze geboeid door impressiemanagement. Dit onderzoeksdomein gaat over de indruk die je nalaat op drie domeinen: retoriek, uiterlijk en persoonlijkheid. Haar bachelor in Politieke wetenschappen volbracht ze aan de KU Leuven. In haar vrije tijd was de voorzitter van de studentenclub CDS Leuven en hielp ze enkele politici met hun communicatie. Zoë hoopt dat de Summer School haar bijleert over de digitale mogelijkheden in politieke communicatie!

Laura Cools

Laura is een 24-jarige sociaal geëngageerde doctoraatsstudente die al tijdens haar studies Rechten aan de UGent gepassioneerd raakte door actualiteit en politiek. Zo richtte ze tijdens haar studies Debatclub Gent op en zetelde ze in het federaal Jeugdparlement. Een deel van haar masterstudie volmaakte ze in Nieuw-Zeeland, het land van haar politieke idool Jacinda Ardern. Na haar afstuderen ging ze werken als politiek adviseur (trainee) van Europees parlementslid Kathleen Van Brempt. Ondertussen is Laura doctoraatsonderzoeker ‘migratierecht’ aan de UCLouvain en geeft ze ook frequent debat & public speaking workshops. Bovendien is ze (het jongste) gemeenteraadslid in Koekelare en nationaal ondervoorzitter van Jongsocialisten. Begin 2019 was ze als medeoprichter van Students for Climate Belgium één van de studentenleiders bij de grote klimaatprotesten.
Met haar deelname aan de Exposure Summer School hoopt Laura interessante mensen te ontmoeten en samen met hen meer te weten te komen over innovatieve manieren om anno 2021 een politieke boodschap over te brengen.
Vinnie Cuyt

Vinnie rond zijn bachelor sociaal werk af en gaat volgend academiejaar starten met de master politieke wetenschappen. Hij is de laatste jaren zeer geïnteresseerd in politiek en heeft de smaak te pakken gekregen door deel te nemen aan de simulatie van het Vlaams Jeugdparlement. Hij is bestuurslid van zijn lokale jeugdraad in Evergem en is zeer actief binnen de Vlaamse Jeugdraad in de werkgroepen ‘mentaal welzijn’ en ‘participatie en domocratie’. Hij probeert het verschil te maken voor jongeren op lokaal en Vlaams niveau. Hij wil zeer graag verder nadenken over het organiseren van campagnes en politieke communicatie.
Authier Degryse

Authier is gebeten door avontuur en verandering. Het is zijn missie om mensen waarde te laten vinden in het onbekende Daarom startte Authier binnen de startup waar hij tewerkgesteld is, de BusinessUnit ‘Habitat’ Met Habitat worden beloning-en belevinsplatformen ontwikkeld die burgers moet activeren op gezonde en duurzame gewoonten te ontwikkelen. Zo komt Authier dagelijks in contact met de besturen van (nu al 196) Vlaamse en Nederlandse gemeenten. Naast het ondernemerschap lijkt politiek een manier waarop Authier zijn missie kan vervullen.
Hanne Vandenbussche
Hanne Vandenbussche is 25 jaar oud en woont in Mechelen. Ze volgde eerst een rechtenopleiding aan de KU Leuven en ontdekte daar al snel het belang van sterke communicatie. Ze leerde argumenteren, maakte deel uit van het redactieteam van een juridisch tijdschrift en nam deel aan een pleitwedstrijd. De bal ging aan het rollen en Hanne besefte dat ze zich verder wou verdiepen in communicatie. Ze besloot nog een masteropleiding journalistiek te volgen aan de KU Leuven en volgde daar onder andere het vak “woordvoerderschap”. Politiek en actualiteit interesseerden haar al langer dus besloot ze stage te doen bij Radio 1. Aangezien Hanne zich verder wilt specialiseren in communicatie en elke kans aangrijpt om haar kennis daaromtrent uit te bereiden, schreef ze zich in voor de Exposure Summer School. Haar verwachtingen liggen alvast hoog!

Ines Caymax
Ines werkt voor Medtronic als Customer Care Respresentative. Beetje een rare keuze voor iemand die het haat om te bellen, dat klopt. Maar haar masters in Bedrijfscommunicatie en European Studies konden vaak niet op tegen de jaren ervaring, een belangrijke vereiste in haar gewenste branche. Wat ze dan nu hier komt doen? Haar hart ligt nog altijd bij (politieke) communicatie. Om dat gemis te compenseren is ze sinds maart als vrijwilliger aan de slag bij Meer Democratie. Een vzw die door middel van politieke campagnes een democratischer België wilt bereiken. Door deze ervaring hopen we een stapje dichter te geraken bij dat doel.

Mira Janssens

Mira was van jongs af aan sterk geboeid door politiek en mensenrechten. Tijdens het middelbaar was ze lid van de jongerengroep van Amnesty en werkte ze mee aan het Festival Van Gelijkheid. Ze deed haar eindwerk in het middelbaar over mode en mensenrechten. Zo kwam ze terecht bij COSH! (een platform voor duurzame mode) waar ze nu Research doet en tweedehands verantwoordelijke is. Volgend jaar begint ze als werkstudent moraalwetenschappen te studeren. Door deel te nemen aan Exposure Summer School hoopt ze meer bij te leren over politieke campagnes en hoe deze precies tot stand komen.
Dominic Potters
Dominic heeft bijna 26 jaar op zijn teller en is naast zijn studies Politieke Wetenschappen aan de UAntwerpen, werkzaam in de bankensector. Als uitlaatklep zet hij zich – soms op studentikoze wijze – in voor het Antwerpse studentenleven en is hij actief bij enkele organisaties uit het Vlaamse middenveld. Daarnaast engageert hij zich bij N-VA en haar jongerenafdeling en het is dan ook vanuit deze politieke interesse dat hij de kans wou grijpen om te groeien op politiek-communicatief vlak. Gelet op de voorgaande engagementen zal de Exposure Summer School hem zeker van pas komen om zich verder te ontwikkelen.

Arthur Van Belleghem
Als zijn opleiding Journalistiek Arthur iets leerde, dan was dat bovenal dat hij geen journalist wilde worden. Wat hij er wel uit meenam, was een passie voor beelden – of die nu alleen in een kader hangen, of per 25 in een seconde over een beeldscherm rollen – en de goesting om verhalen te vertellen. Die passie en die goesting combineert hij nu als communicatiemedewerker voor de Groene fractie in de Kamer. 24 jaar jong, een groentje in de wereld van de politieke communicatie en dus een hoop bij te leren van de heren van Exposure.

Pieter Beirens

Pieter is opgegroeid in Zuienkerke, een typische West-Vlaamse gemeente met meer hectare dan inwoners. De gemeente is echter uniek in het gebrek aan politieke competitie. Desondanks ontwikkelde Pieter al vroeg een interesse voor politiek en maatschappij, deels door het volgen van nieuws over de regering-Di Rupo. Die interesse heeft in het middelbaar echter plaats moeten maken voor grafisch ontwerp en media, waarvoor Pieter naar het Gentse trok. Enkele jaren later kon de liefde voor politiek terug openbloeien in zijn studie Politieke Wetenschappen. De passie voor media is echter niet verdwenen, want Pieter deed een minor in communicatiewetenschappen en is actief bestuurslid van studentenblad Schamper. Door deze twee passies neemt hij ook deel aan de Exposure Summer School, en om ze met elkaar te verbinden.
Mathieu Stroeykens
Mathieu is geboren in het jaar 2002 en hij zit momenteel in zijn eerste jaar Rechten aan de VUB. Zijn moeder is Congolese en zijn vader Belg. Thuis spreekt hij zowel Frans als Nederlands en hij woont in de Vlaamse Rand. De actualiteit op de voet volgen is zijn dagelijkse bezigheid. Mathieu is tevens de trotse laureaat van DIA Positief 2020. Hij wist de jury te overtuigen met zijn essay over de rechtsstaat. Deze jongeman schreef zich met veel enthousiasme in voor de Exposure Summer School omdat hij de kunst van het overtuigen onder de knie wil krijgen. Ondanks het feit dat hij politiek dakloos is, draagt hij de politiek een warm hart toe.

Emma Lambrechts

Emma Lambrechts (25) is sinologe van opleiding, heeft een postgraduaat Energie en Klimaat en heeft credits in de sociale wetenschappen. Naast een gezonde dosis sociaal bewustzijn, heeft zij interesse in ecologie en aanleg voor communicatie. Door zich op haar 21 als vrijwilliger te beginnen inzetten voor Groen Ravels, en later ook voor Groen Nationaal als publiekswerker, kon Emma die passies omzetten in engagement. Zij kreeg op die manier de kans om haar interesses verder te ontwikkelen. Nadat zij van publiekswerking haar job maakte, kriebelde het om ook diepere kennis te vergaren over strategie, campagnes en communicatie. Daarom neemt zij de komende maanden deel aan de Summer School van Exposure.
Lien Smets

Lien is een Masterstudente Politieke Wetenschappen (VUB). Het vak ‘Politieke Psychologie’ boeide haar enorm, en sindsdien heeft ze veel interesse in het gebruik van gedragsinzichten en overtuigingstechnieken. Lien liep een korte stage bij het Team Gedragsinzichten van de Vlaamse Overheid en in haar thesis onderzocht ze hoe nudgetechnieken voor een grotere gedragsintentie bij jongeren kunnen zorgen in het naleven van de coronamaatregelen. Het gebruik van strategische communicatie is nog veelal onderbenut in België, dat maakt van de Summerschool een sterk initiatief waar Lien graag deel van uitmaakt.
Timo Biltereyst
Timo Biltereyst (°2000) ronde in 2021 zijn bachelor in Social Sciences af aan de Vrije Universiteit Brussel en UGent. Tijdens zijn studies raakte hij enorm geïnteresseerd in de globale trend van populistische discours. Hij wil deze discours kritisch analyseren omdat hij ervan overtuigd is dat, vandaag, de traditionele partijen in België, een enorme nood hebben aan nieuwe, innovatieve communicatiestrategieën om een antwoord te bieden aan populisme. Timo wil daarom een praktische rol spelen in het vinden van deze methodes. Tegenwoordig studeert hij verder aan de Graduate School of Communication van de Universiteit van Amsterdam voor de master in Political Communication.

Ruth Kindt

Ruth Kindt is een masterstudente geschiedenis die volgend jaar een extra opleiding master in de erfgoed studies gaat doen. Ze is zelf al jaren actief binnen Kazou Roeselare-Tielt waarbij ze doorheen het jaar optreedt als coach- en communicatiecoördinator voor de vrijwilligers. Door haar opleiding heeft Ruth een breed lessenpakket genoten die occasioneel ook eens inging op politiek, diplomatie en internationale betrekkingen. Maar aangezien deze vakken vaak binnen een academisch kader werden gegeven, gingen ze vaak voorbij aan het multimedia en communicatieve van deze instellingen en hoe beleidsbeslissingen over te brengen naar de bevolking. Vandaar de keuze van Ruth om haar op te geven voor deze Summer school.
Chelsea Nshuti

De ‘Benjamin’ van Lummen, ook wel Chelsea genoemd, is een dropsmeisjes dat haar dromen breder zag dan de dorpsgrenzen. Al sinds jongs af aan is ze sociaal geëngageerd en politiek geïnteresseerd. Zo is ze al drie jaar KLJ leidster. Op een dag kwam de bewaker van de dorpsgrenzen (lees: burgemeester) aankloppen bij haar en vroeg haar om mee op de kieslijst te staan voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. De onervaren, maar zeer gemotiveerde 18-jarige ging op het aanbod in en zo is de bal beginnen rollen. Zo legde ze op 19-jarige leeftijd de eed af als gemeenteraadslid en ook nu is zij deel van de bewakers van de dorpsgrenzen. Buiten haar dropsgrenzen is ze student politieke wetenschappen aan de KUL. Ook is ze actief als Leuvense student in een politieke studentenvereniging CDS waar ze werd verkozen tot de voorzitter voor het academiejaar 2021-2022. Volgend jaar zal ze leidster, gemeenteraadslid en voorzitter zijn, engagement is haar dus niet onbekend.
Glen De Waele
Socrates zei het al vele eeuwen geleden: “de mens is van nature een politiek dier.”
Deze gevleugelde woorden trachten Glen’s beide passies en academische interesses te combineren, namelijk geschiedenis en politiek. Zo studeerde hij de masters Geschiedenis en EU-studies aan de universiteit van Gent, waar hij bovendien actief was in verscheidene (studenten-)verenigingen, waaronder als praeses van Minos Gent.
Na stages in het Vlaams en Europees Parlement, is Glen vandaag kabinetsadviseur economie bij de Oost-Vlaamse deputatie. Daarnaast is hij freelance journalist met grote focus op cultuur. Deze liefde resulteerde in zijn engagement in de RvB van Cultuurlab Vlaanderen.

Frederik Goossens

Sinds zijn eerste politieke meningsverschil met een leraar uit het lager onderwijs is de politieke vlam bij hem ontketend.
Deze politieke vlam breidde zich snel uit in de middelbare school: van de leerlingenraad tot het bestuur van de Gentse Jeugdraad. Op zijn 18de reisde Frederik naar Zuid-Afrika om vrijwilligerswerk te doen rond mensenrechten.
Toen Frederik aan hogere studies begon, engageerde hij zich als nieuw lid bij Jong VLD Gent. Sinds zijn 19de werd hij aangesteld als gecoöpteerd kernbestuurslid (communicatieverantwoordelijke) bij Open VLD Gent. Ondertussen is hij al een jaar voorzitter van de Gentse, liberale jongerenafdeling: Jong VLD Gent.
Frederik neemt deel aan Exposure Summer School om door experts meer te leren over politieke communicatie.