Je hebt waarschijnlijk al gehoord van NationBuilder, een Amerikaanse Software die steeds vaker wordt gebruikt. Zowel president Donald Trump als Emmanuel Macron deden beroep op de tool. Maar wat is NationBuilder precies? Welke voordelen biedt het voor politici in Vlaanderen? Ontdek het antwoord in deze blog.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Wat is NationBuilder?

NationBuilder is een CRM systeem voor politieke marketing. Deze software organiseert al jouw verzamelde data. Zo ontvangen politieke partijen data van iedereen die ermee in contact komt. Deze tool laat je ook toe om interactieve websites te maken en e-mails te verzenden. Daarnaast ondersteunt NationBuilder ook de fondsenwerving. Ze helpen met de verwerking van betalingen en creëren een gestroomlijnde fondsenwerving. NationBuilder brengt verschillende instrumenten voor politieke campagnes samen op 1 platform. De één is al relevanter voor politici dan de andere. Zo is het hele systeem voor fondsenwerving niet echt relevant in Vlaanderen.

NationBuilder internationaal

NationBuilder heeft een uitgebreide klantenlijst. Het is een internationale tool die in verschillende landen wordt gebruikt. Jacinda Arden is de premier van Nieuw-Zeeland. Zij gebruikte het voornamelijk om haar fondsenverwerving te stimuleren. In Amerika slaagde Randall Woodfin erin om nieuwe keizers aan te trekken. Ook in ons buurland Frankrijk maken ze gebruik van de tool. La Republique En March gebruikt het systeem voor zowel data-verzameling als het optimaliseren van hun communicatie met hun volgers.

NationBuilder in België

Nationbuilder is ook niet onbekend in België. Verschillende Vlaamse politieke partijen maken gebruik van het systeem. Zowel Groen, PVDA, Vlaams Belang, Vooruit en Open VLD gebruiken het. In Vlaanderen worden vooral het websysteem en het petitiesysteem gebruikt. Zo lanceren verschillende politieke partijen petities om je gegevens te verzamelen en het contact met je aan te gaan.

Wat zijn de voordelen van NationBuilder voor politici?

Het grootste voordeel zit hem in de combinatie van verschillende tools. Nationbuilder is specifiek gebouwd voor politieke campagnes. De verschillende opties zijn dan ook iets meer daarop gefocust. Het feit dat je een websysteem, e-mailsysteem en CRM allemaal onder 1 dak hebt maakt het wel makkelijker. Je hebt zo minder technische kennis nodig en alles is wat meer op elkaar afgestemd.

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen verbonden aan Nationbuilder. Voor lokale politici kan het wel wat duur zijn. Er zijn ook heel wat andere gratis tools die je als alternatief kan gebruiken. Voor lokale politici gaan wij eerder kiezen voor de gratis alternatieven. De opzet is dan misschien iets moeilijker, maar op lange termijn ben je wel onafhankelijker.

Hoe dan ook is het idee om een groep fans of een community op te bouwen zeer interessant. Met de afschaffing van de opkomstplicht bij lokale verkiezingen is het zelfs een must, ook voor lokale politici. Moet je daarvoor enkel Nationbuilder gebruiken? Dat zeker niet. Het kan een optie zijn, maar alles hangt af van je strategie en je plan van aanpak op lange termijn. Zonder goed uitgewerkt plan starten is het slechtste wat je kan doen.

“A fool with a tool is still a fool.” Neem daarom even contact met ons op en laten we samen nadenken over de beste optie.

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!