Je hebt het waarschijnlijk al eens meegemaakt. Je luisterde naar de radio en hoorde een nieuw liedje. Aanvankelijk gaf je er niet veel om. Maar na het verschillende keren te hebben gehoord, merkte je dat je het liedje begon leuk te vinden. We hebben de voorkeur voor bepaalde dingen, alleen maar omdat we ze vaak zien of horen. Dit is het mere exposure effect.

Vragen omtrent nudging? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent nudging? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Wat is het mere exposure effect

Het mere exposure effect houdt in dat mensen een voorkeur voor bepaalde dingen vertonen, alleen maar doordat ze die vaak te zien of horen krijgen. De herhaalde blootstelling verhoogt dus de processing fluency, waardoor ook de positieve gevoelens verhoogd worden. Talloze studies toonden aan dat het mere exposure effect van toepassing is op zeer uiteenlopende objecten. Maar dat geldt ook voor herhaalde geluiden, muziek, woorden, figuren, schilderijen en vele andere zaken.

Voorbeelden mere exposure effect

Voorbeeld in de merkvoorkeur

Een van de meest voorkomende toepassingen van het mere exposure effect is bij de merkvoorkeur. Consumenten hebben de neiging om meer vertrouwen te hebben in merken die ze vaker tegenkomen. Bijvoorbeeld, als iemand dagelijks advertenties ziet van Coca-Cola, is het waarschijnlijker dat ze Coca-Cola boven een ander merk kiezen in de supermarkt. 
 

Voorbeeld in sociale interacties

Het mere exposure effect kan ook van toepassing zijn op sociale interacties. Mensen hebben de neiging om meer positieve gevoelens te ontwikkelen voor mensen waarmee ze vaker in contact komen. Bijvoorbeeld, als iemand regelmatig praat met een collega die ze voorheen niet kenden, is het waarschijnlijker dat ze een positieve mening over hen ontwikkelen. Een ander voorbeeld is wanneer mensen elkaar herhaaldelijk zien op sociale gelegenheden of in het openbaar vervoer. Door het vaker zien van de ander kan er meer sympathie ontstaan en kan er een vriendschap ontstaan.
 

Voorbeeld in kunst en muziek

Het mere exposure effect kan ook van toepassing zijn op kunst en muziek. Bijvoorbeeld, als iemand vaak naar een bepaald nummer luistert, kan het nummer na verloop van tijd prettiger klinken, zelfs als ze het nummer aanvankelijk niet zo leuk vonden. Dit kan ook gelden voor kunstwerken. Wanneer mensen vaak een bepaald schilderij of kunstwerk zien, kan hun waardering voor het werk toenemen.

Voorbeeld in de politiek

Het mere exposure effect kan ook van toepassing zijn op politieke opvattingen. Mensen hebben de neiging om meer vertrouwen te hebben in politici die ze vaak op televisie zien of horen op de radio. Als een politicus zichzelf vaak presenteert in de media, kan het mere exposure effect ervoor zorgen dat kijkers en luisteraars meer vertrouwen in de politicus hebben, zelfs als ze het niet eens zijn met zijn of haar standpunten.

 

 

Mere exposure effect en aantrekkelijkheid

Dit effect kan er ook voor zorgen dat mensen je aantrekkelijker of leuker zullen ervaren. Zo moesten 130 studenten op het einde van een cursustraject vier foto’s van vrouwen beoordelen op basis van vertrouwdheid en aantrekkelijkheid. Die vrouwen waren op voorhand geselecteerd door de onderzoekers en zagen er fysiek ongeveer hetzelfde uit. De eerste vrouw volgde vijf lessen mee, de tweede tien lessen en de derde vijftien lessen. De vierde vrouw kwam voor geen enkele les opdagen, maar poseerde wel als studente voor de foto. De resultaten toonden aan dat er geen duidelijk verschil in vertrouwdheid was. Er werd wel een aanzienlijk effect op aantrekkelijkheid waargenomen. De 130 studenten vonden de vrouw die vijftien lessen bijwoonde aantrekkelijker dan de anderen. Een inzicht dat misschien veel spijbelaars een ‘duwtje’ (nudge) geeft om toch naar de les te gaan[1].

Mere exposure effect en vertrouwdheid

Het effect is niet alleen waargenomen bij studenten uiteraard, maar ook bij onderzoekers en hun voorkeur voor wetenschappelijke tijdschriften. Uit onderzoek van Serenko en Bontis[2] bleek dat onderzoekers een hogere rangschikking toekennen aan tijdschriften die ze goed kennen. Ze baseren zich dus niet op objectieve bijdragen van het tijdschrift tot het vakgebied. De onderzoekers analyseerden tijdschriftrangschikkingen van 233 actieve onderzoekers. Daaruit bleek dat de onderzoekers tijdschriften hoger rangschikten als ze er zelf al in gepubliceerd hadden. Hetzelfde geldt voor onderzoekers die verbonden waren aan tijdschriften als recensent of redacteur. Hoe meer men het tijdschrift ook zelf had gelezen, hoe hoger men het inschatte. Toch opvallend, aangezien vertrouwdheid niet altijd gelijkheid is aan kwaliteit. Het mere exposure effect toont dus aan wat het belang is van marketing en reclame. Al is (zoals bijna altijd) overdrijven nooit goed.

We hebben het liefst vertrouwde, herhaalde en eenvoudige stimuli. Ook herhaling of herhaalde blootstelling aan een stimulus verhoogt de processing fluency.

Wil je meer te weten komen over het mere exposure effect en de basis van nudging? Klik dan op onderstaande knop en woon een workshop bij!

Bronnen

[1] Moreland, R. L. en Beach, S. R. “Exposure effects in the classroom: The development of affinity among students”, Journal of Experimental Social Psychology 1992, 28(3), 255- 276, https://doi.org/10.1016/0022-1031(92)90055-O.

[2] Serenko, A. en Bontis, N., “What’s familiar is excellent: The impact of exposure effect on perceived journal quality”, J. Informetrics, 5, 219-223.

Vragen omtrent nudging? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent nudging? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!