Je hebt je waarschijnlijk al eens meegemaakt. Je luisterde naar de radio en hoorde een nieuw liedje. Aanvankelijk gaf je er niet veel om. Maar na het verschillende keren te hebben gehoord, merkte je dat je het liedje begon leuk te vinden. We hebben de voorkeur voor bepaalde dingen, alleen maar omdat we ze vaak zien of horen. Dit is het mere exposure effect.

Vragen omtrent nudging? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent nudging? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Wat is het mere exposure effect

Het mere exposure effect houdt in dat mensen een voorkeur voor bepaalde dingen vertonen, alleen maar doordat ze die vaak te zien of horen krijgen. De herhaalde blootstelling verhoogt dus de processing fluency, waardoor ook de positieve gevoelens verhoogd worden. Talloze studies toonden aan dat het mere exposure effect van toepassing is op zeer uiteenlopende objecten. Maar dat geldt ook voor herhaalde geluiden, muziek, woorden, figuren, schilderijen en vele andere zaken.

Mere exposure effect en aantrekkelijkheid

Dit effect kan er ook voor zorgen dat mensen je aantrekkelijker of leuker zullen ervaren. Zo moesten 130 studenten op het einde van een cursustraject vier foto’s van vrouwen beoordelen op basis van vertrouwdheid en aantrekkelijkheid. Die vrouwen waren op voorhand geselecteerd door de onderzoekers en zagen er fysiek ongeveer hetzelfde uit. De eerste vrouw volgde vijf lessen mee, de tweede tien lessen en de derde vijftien lessen. De vierde vrouw kwam voor geen enkele les opdagen, maar poseerde wel als studente voor de foto. De resultaten toonden aan dat er geen duidelijk verschil in vertrouwdheid was. Er werd wel een aanzienlijk effect op aantrekkelijkheid waargenomen. De 130 studenten vonden de vrouw die vijftien lessen bijwoonde aantrekkelijker dan de anderen. Een inzicht dat misschien veel spijbelaars een ‘duwtje’ (nudge) geeft om toch naar de les te gaan[1].

Mere exposure effect en vertrouwdheid

Het effect is niet alleen waargenomen bij studenten uiteraard, maar ook bij onderzoekers en hun voorkeur voor wetenschappelijke tijdschriften. Uit onderzoek van Serenko en Bontis[2] bleek dat onderzoekers een hogere rangschikking toekennen aan tijdschriften die ze goed kennen. Ze baseren zich dus niet op objectieve bijdragen van het tijdschrift tot het vakgebied. De onderzoekers analyseerden tijdschriftrangschikkingen van 233 actieve onderzoekers. Daaruit bleek dat de onderzoekers tijdschriften hoger rangschikten als ze er zelf al in gepubliceerd hadden. Hetzelfde geldt voor onderzoekers die verbonden waren aan tijdschriften als recensent of redacteur. Hoe meer men het tijdschrift ook zelf had gelezen, hoe hoger men het inschatte. Toch opvallend, aangezien vertrouwdheid niet altijd gelijkheid is aan kwaliteit. Het mere exposure effect toont dus aan wat het belang is van marketing en reclame. Al is (zoals bijna altijd) overdrijven nooit goed.

We hebben het liefst vertrouwde, herhaalde en eenvoudige stimuli. Ook herhaling of herhaalde blootstelling aan een stimulus verhoogt de processing fluency.

Wil je meer te weten komen over het mere exposure effect en de basis van nudging? Klik dan op onderstaande knop en woon een workshop bij!

Bronnen

[1] Moreland, R. L. en Beach, S. R. “Exposure effects in the classroom: The development of affinity among students”, Journal of Experimental Social Psychology 1992, 28(3), 255- 276, https://doi.org/10.1016/0022-1031(92)90055-O.

[2] Serenko, A. en Bontis, N., “What’s familiar is excellent: The impact of exposure effect on perceived journal quality”, J. Informetrics, 5, 219-223.

Vragen omtrent nudging? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent nudging? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!