In de voedingssector wordt er vaak gebruikt gemaakt van nudges. Mensen krijgen op die manier een duwtje in de rug om gezonder te eten. Er zijn veel verschillende manieren om dat te bewerkstelligen.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent nudging? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Je zult het misschien al eens opgemerkt hebben, je pakt in een restaurant de menukaart vast en ziet naast elk gerecht het aantal calorieën staan. Dit is een eenvoudig toe te passen nudge die mensen gezondere gerechten laat kiezen. Deze nudge wint aan populariteit en wordt vooral gebruikt door internationale voedselketens.

Starbucks is één van die grote ketens die calorieën op hun menukaart weergeeft. Uit onderzoek blijkt dat na de invoering van deze menukaarten er minder calorieën werden besteld. Het was wel een kleine afname en het had vooral te maken met keuzes omtrent voedsel, niet om de koffies. Dit toont aan dat er een grote groep mensen is die hun keuze niet doet afhangen van het aantal calorieën, maar dat het toch een nudge is die sommige mensen aanzet gezonder te eten.

Ook in schoolcafetaria’s is er al vaak geprobeerd om jongeren gezonder te doen eten. Er zijn drie verschillende soorten nudges waarvan bewezen is dat ze werken.

Informatieverspreiding

De eerste soort is nudging via informatieverspreiding. Dit kan door op de menukaart het aantal calorieën weer te geven zoals bij Starbucks, maar ook door met kleuren te werken. De ongezonde voeding krijgt op de kaart een rode kleur, neutrale voeding oranje en gezonde voeding een groene kleur. Op die manier kunnen jongeren snel een keuze maken op basis van kleuren.

Een ander voorbeeld is de nutri-score. Deze beoordelingsschaal werd ingevoerd door minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Het is een label met zes letters met bijhorende kleuren. Een groen product met een A-score is erg gezond, een donkerrood product met de letter F kun je beter vermijden. De scores zijn berekend met een algoritme die met verschillende factoren zoals calorieën, suikergehalte en de hoeveelheid verzadigde vetzuren rekening houdt. Deze beoordelingsschaal zorgt ervoor dat gezond eten makkelijker wordt.

Emotie

De tweede soort van nudging is er eentje die op onze gevoelens inspeelt. De bedoeling is om een emotionele reactie bij ons los te weken bij het zien van een bepaalde soort voeding. Dat kan door middel van de kantine zo te rangschikken dat groenten en fruit op aantrekkelijk uitziende plaatsen liggen. Hoe makkelijker iets is om mee te nemen, hoe vaker dat zal gedaan worden. Als je bepaald voedsel wil verkopen kan je dat het best doen door het op een aantrekkelijke plaats te leggen. Denk maar aan de verschillende versnaperingen die aan de kassa liggen. Deze liggen op een makkelijk grijpbare plaats terwijl je aan het wachten bent, waardoor je vaak de impuls krijgt om een snack mee te nemen.

Er kan ook een emotionele reactie opgewekt worden door de naam van gezond voedsel te veranderen. Zo krijgt selder de meer tot verbeelding sprekende naam selderzwaarden. Daarnaast kunnen er ook kleine kaartjes staan met vragen zoals: ‘welke groente eet jij vandaag?’. Dit stimuleert jongeren om een gezonde keuze te maken. Dit wordt ook wel eens priming genoemd.

Aanbodswitch

De derde optie is een agressievere nudge, waar men actiegericht het aanbod verandert. Zo dwingt men mensen om gezondere keuzes te maken. Door porties kleiner te maken zullen er minder calorieën gegeten worden, omdat het moeite vergt om een tweede bord te halen. Daarnaast is het ook bewezen dat mensen minder snel iets nemen waar ze moeilijk aankunnen, waardoor ze minder ongezond voedsel kiezen als het op een minder toegankelijke plaats staat.

Uit onderzoek van Cadario en Chandon (Pierre Chandon, Romain Cadario, 2018) blijkt dat deze drie soort nudges kunnen zorgen voor een calorieafname. Bij de drie verschillende soorten heeft de nudge tot gevolg dat er gemiddeld 124 calorieen minder ingenomen worden. Op het eerste zicht lijkt dat niet veel, maar in een periode van twaalf maanden kunnen die calorieën zorgen voor een gewichtstoename van zes kilogram.

De agressieve nudges zijn het succesvolst. Gemiddeld werden bij deze soort nudges 200 calorieën minder ingenomen, vooral te danken aan de kleinere porties die ervoor zorgden dat studenten 360 kcal minder aten. De nudge die emoties moest aanwakkeren was met 120kcal het minst succesvol, maar toch nog altijd de moeite om uit te proberen.

Nog verdere vragen omtrent nudging? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent nudging? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!