Wat is personal branding?

Heb jij al eens je eigen naam gegoogled? Vond je voornamelijk positieve of negatieve dingen? Zijn het zaken waarvan je wilt dat mensen ze vinden? Hoe wil je dat mensen jou (en je bedrijf of partij) zien?

Door het gebruik van personal branding kan je ervoor zorgen dat je jezelf als merk presenteert, waarbij je positieve beelden en associaties oproept. Dit heeft alleen maar voordelen voor jezelf én voor je bedrijf of partij. Het is een positieve overtuigingstechniek die een antwoord op de vraag biedt: waarin ben jij beter dan de andere? Het gaat over jezelf, jouw persoonlijk verhaal.

Maar wat houdt personal branding allemaal in? Hoe ga je er succesvol mee aan de slag? Bij Exposure leggen we je van A tot Z uit hoe je een personal brand creëert. Er zijn mogelijkheden om deel te nemen aan keynotes, workshops, persoonlijke trajecten en brainstormsessies.

Door contact met ons op te nemen kunnen wij jou succesvolle voorbeelden van personal branding sturen.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent personal branding? 
In dit e-book delen we 4 voorbeelden over sterke personal branding en hun geheim. Je krijgt ook een video met een inzicht uit een opleiding die we volgden aan Harvard.

Wil je meer weten over onze workshops en trajecten?
Klik dan op de onderstaande knop voor alle praktische informatie!

Betekenis van personal branding

Personal branding werd voor het eerst geïntroduceerd in 1997 door de Amerikaanse branding expert Tom Peters. Hij omschrijft personal branding als volgt:

“The personal brand links your passions, your key attributes and your strengths with a value proposition, making clear what differentiates you from others.”

Personal branding of profileren wil zeggen dat je jezelf als merk beschouwt. Je zet jezelf als een uniek en authentiek persoon ‘in de markt’. Je laat aan anderen je kwaliteiten, ervaring, kennis, motivatie, passie en waarden zien.

Kortom, al jouw eigenschappen die bijdragen aan jouw persoonlijk merk zet je in de kijker. Door het gebruik van personal branding kan jouw bedrijf en/of product zich onderscheiden van de rest. Ook je eigen carrière kan je naar een hoger niveau tillen door een goede personal branding.

Waarom personal branding?

Personal branding is vandaag de dag belangrijker dan ooit tevoren. In een wereld waarin sociale media en online platforms de manier waarop we communiceren hebben veranderd, kan een sterke personal branding het verschil maken tussen succes en falen. Het toepassen van personal branding kan voor ondernemers, intrapreneurs en politici verschillende voordelen opleveren.  

Onderscheiden van concurrentie
Als ondernemer of intrapreneur is het belangrijk dat je van jezelf een merk maakt. Dit zal in veel situaties van pas komen, denk maar aan effectieve marketing tot zelfs crisisbeheer. Als je bekend staat als een gerenommeerd ondernemer, wat een gevolg is van jouw personal branding, zal je hier de vruchten van plukken. Je bent geen grijze muis en onderscheidt jezelf makkelijker van concurrenten. Je geniet meer vertrouwen en je zal sneller de deal kunnen sluiten.

Ook in de politiek blijkt personal branding voor politici steeds belangrijker te worden. Onderzoek toont aan dat wij allemaal meer en meer kiezen voor personen dan voor partijen. Politici worden zo gedwongen om steeds meer in te zetten op hun eigen merk.

Gratis reclame
Door het gebruik van sociale media werd personal branding aangemoedigd. De nieuwsfeeds tonen nu eenmaal veel berichten van mensen en niet enkel van bedrijven. Vroeger hadden enkel bedrijven toegang tot massamedia door middel van PR en advertenties. Vandaag is iedereen een ‘broadcaster’. Maak gebruik van deze opportuniteit.

Ambassadeurs
Een goede personal branding is een vorm van ‘gratis sales’. Wanneer je je ambassadeurs (vrienden en familie) goed vertelt wat je doet, gaan ze veel sneller reclame maken voor jou. Van die 5 minuten op het jaarlijkse familiefeest over je werk zal je het niet moeten hebben. Je bent wel bevriend met je ambassadeurs en kan aan de hand van een sterke personal branding strategie uitleggen wat je doet en hen overtuigen dat je de beste bent in dit vakgebied

Wat houdt goede personal branding in?

Een goede personal branding draait om het creëren van een unieke identiteit die jouw persoonlijkheid, talenten en expertise benadrukt. Het begint met een helder begrip van wie je bent, wat je te bieden hebt en wat je wilt bereiken. Je moet consistent en authentiek zijn in de manier waarop je jezelf presenteert op verschillende kanalen en platforms, zoals sociale media, blogs en netwerkevenementen.

Een belangrijk onderdeel van personal branding is het vinden van jouw niche. Wat maakt jou anders dan anderen en hoe kun je dat gebruiken om jezelf te positioneren? Door te focussen op jouw unieke kwaliteiten, kun je jezelf onderscheiden van anderen en jezelf in de markt zetten als de expert op jouw gebied.

Voor wie is personal branding?

Personal branding is voor iedereen die zichzelf op een professionele manier wil presenteren en zich wil onderscheiden van anderen. Of je nu een ondernemer bent die een eigen bedrijf runt, een professional die op zoek is naar een baan, of een creatieve freelancer die op zoek is naar nieuwe klanten, personal branding kan je helpen om jezelf te positioneren als een expert in jouw vakgebied.

Door te investeren in jouw personal branding, kun je jouw kwaliteiten en expertise laten zien aan de wereld en jezelf onderscheiden van anderen. Het kan ook helpen om meer vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij potentiële klanten of werkgevers. Personal branding gaat niet alleen om wat je doet, maar ook om hoe je jezelf presenteert en communiceert. 

Het maakt niet uit welke sector of branche je actief bent, personal branding kan jou helpen om op te vallen en jouw carrière of bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Zelfs als je niet actief op zoek bent naar nieuwe kansen, kan een sterke personal branding jouw netwerk vergroten en leiden tot onverwachte mogelijkheden in de toekomst

Personal branding op basis van het Ikigai-model

Het Ikigai-model is een Japanse filosofie die je helpt om jouw unieke doel en missie in het leven te ontdekken. Het model bestaat uit vier elementen die in balans moeten zijn: waar je van houdt, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waarvoor je betaald kunt krijgen.

“Waar je van houdt” gaat over jouw passies en interesses. “Waar je goed in bent” gaat over jouw vaardigheden en talenten. “Wat de wereld nodig heeft” gaat over de behoeften van anderen of de maatschappij als geheel. “Waarvoor je betaald kunt krijgen” gaat over hoe je jouw passies en vaardigheden kunt gebruiken om in jouw levensonderhoud te voorzien.

Wanneer deze vier elementen samenkomen, kan dat resulteren in een sterk gevoel van doelgerichtheid, voldoening en welzijn. Het helpt je om jouw passies en vaardigheden in te zetten voor iets wat de wereld nodig heeft en kan leiden tot een succesvol en bevredigend leven. 

Als voorbeeld kun je denken aan iemand die gepassioneerd is over het helpen van mensen en daarbij goed is in het luisteren en communiceren. Deze persoon zou zijn of haar vaardigheden kunnen inzetten als hulpverlener of coach om anderen te ondersteunen bij persoonlijke uitdagingen. Door te werken op een gebied dat voldoening geeft, en waarbij de vaardigheden en passies kunnen worden gecombineerd, kan dit leiden tot meer voldoening en welzijn in het leven.

Voorbeelden van personal branding

Als Elon Musk aankondigt dat hij een product aan een bepaalde prijs gaat verkopen, dan is dit product binnen de kortste keren uitverkocht. Dit komt niet omdat het zeldzaam of exclusief is, maar wel omdat Elon Musk dit verkoopt. De meeste van zijn verkopen realiseert hij zonder verkooptrechter of zonder spectaculaire marketinguitgaven.

De hele verkoopcyclus draait rond de merknaam die hij voor zichzelf heeft opgebouwd. Hij werkt nog volop aan het mogelijk maken van commerciële ruimtevluchten, maar toch zijn de eerste plaatsen op deze vluchten al geboekt. Dit illustreert de kracht van personal branding én een goed idee!

Een ander goed voorbeeld is Bill Gates. Door actief te communiceren en zichzelf in de markt te zetten als een uiterste slimme filantroop die de wereld wil verbeteren, heeft hij een sterk personal brand. Zo probeert hij de kritiek omwille van de grote macht die hij heeft van zich af te slaan. Als één van de rijkste mensen ter wereld wordt hij gezien als een grote weldoener, dat is mede te danken aan zijn personal branding.

Ook verschillende Belgische politici creëerden al een eigen personal brand. Bart De Wever staat bekend om het gebruik van Latijnse spreuken in zijn communicatie. De Wever is afgestudeerd als historicus en oprecht geïnteresseerd in de Klassieke Oudheid. Hij past één van zijn passies toe in zijn personal brand.

Door het gebruik van het Latijn komt hij ook over als een wijs persoon. Denk maar aan enkele spreuken die hij uitsprak als N-VA voorzitter in zijn overwinningsspeeches na de verkiezingen: “Constantia et labore” (2009, “Door volharding en inspanning”), “Nil volentibus arduum” (2010, “Voor zij die willen, is er niets lastig”) en “Vicit vim Virtus” (2014, “Moed heeft het geweld overwonnen).

Hoe start je met personal branding

Bart De Wever in 2010 op de Uitreiking van de zesde Romulus-prijs.
Photocredit: CarolineC on VisualHunt

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent personal branding? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Een stappenplan om van jezelf een personal brand te maken.

Aan de hand van drie stappen leggen we je uit hoe je het best begint met het opzetten van je eigen personal brand. Door het gebruik van drie kernwaarden, een personal brand statement en goede communicatie kom je al een heel eind.

Stap 1: Het ABC van personal branding

Bij het bepalen en uitvoeren van je personal branding is het belangrijk om drie kernwaarden in het achterhoofd te houden, ook wel het ABC van personal branding genoemd.

Authenticiteit
Als eerste is de nadruk op authenticiteit belangrijk. Je bent trouw aan je eigen persoonlijkheid, handelt vanuit je persoonlijke drijfveren en bent je bewust van waar jij voor staat. Doe jezelf niet anders voor dan je bent, maar laat door middel van jouw personal brand zien hoe je ‘echt’ bent.. Focus op wat jou uniek maakt en wat jouw kwaliteiten zijn. Jij bent jouw eigen merk.

Ben je in sommige vaardigheden minder goed? Probeer deze niet te verbergen en verlies geen tijd om deze snel wat bij te schaven, niemand is perfect. Blink daarentegen uit in je expertise. Accepteer je mindere kanten, maar laat ze de kwaliteit van jouw boodschap niet beïnvloeden.

Betrouwbaarheid
Wees trouw aan jezelf. In jouw personal brand moet een herkenbare, constante factor aanwezig zijn. Mensen moeten op je kunnen bouwen. Creëer een beeld dat betrouwbaarheid uitstraalt en handel hier ook naar. Als copywriter dien je foutloze, vlotte teksten te schrijven en als webdesigner moet je website vlekkeloos werken. Als dit niet het geval is, wordt je geloofwaardigheid aangetast.

Consistentie
Het beeld dat mensen van jou krijgen, moet steeds consistent zijn en overeenkomen met de kern van jouw personal brand. Spreek jezelf nooit tegen en wees consistent in de uitingen die je zowel online als offline doet. Zorg dat er één lijn zit in je sociale media, uitspraken, gedrag, uiterlijk… Alles wat jij doet, moet bijdragen aan het beeld dat je wilt uitdragen. Gebruik bijvoorbeeld geen papieren agenda als je wilt dat mensen jou zien als de technologische gadgetfreak.

Stap 2: Personal brand statement

Er komt veel kijken bij het opbouwen van een sterk persoonlijk merk. Eén van de belangrijkste elementen is een personal brand statement. Je hebt, net zoals bedrijven en merken, een sterk statement nodig dat vertelt wie je bent en wat je doet. Je personal brand statement is het beginpunt van je personal branding strategie.

Met dit personal brand statement kan je jouw expertise in een vakgebied beschrijven. Je benadrukt in je statement of strategie hoe jouw manier van aanpak anders en beter is dan die van de concurrenten. Door het opstellen van je personal brand statement krijg je inzicht in wat je het beste kan en hoe je benaderd wilt worden door klanten.

Hoe schrijf je een personal branding statement?

Hoe begin je met het opstellen van een personal brand statement? Het statement bestaat uit drie componenten: persoonlijkheid, context en doel.

Persoonlijkheid
Personal branding start vanuit je eigen verhaal. Vul enkele persoonlijkheidstests in om je kwaliteiten te herkennen. Schrijf ook op wat je graag doet en wat je belangrijk vindt. Stel een enquête over je persoonlijkheid op en vraag je hechte vrienden om deze in te vullen. Combineer deze drie, vat ze samen en op deze manier kom je tot een beschrijving van jouw persoonlijkheid.

Context
Stel jezelf de volgende vragen: Wie zijn mijn concurrenten? Hoe val ik daarin op? Waarin ben ik anders? Hoe spring ik eruit? Hoe zorg ik ervoor dat ik opval? Denk daar even over na. Analyseer grondig hoe jij je onderscheid van de concurrentie.

Doel
Wat wil je bereiken met je personal brand statement? Aan welke termen moeten jouw klanten denken als je in hun gedachten verschijnt? Kies de juiste doelen om over te communiceren.

Warmte-competentie-as
Naast de drie componenten is het aangeraden om warmte en competentie uit te stralen. Het is een moeilijke evenwichtsoefening, maar de moeite waard om je in te verdiepen. Vermijd dat je te veel focust op competentie. Wanneer consumenten (een persoon van) een organisatie als warm en competent beschouwen, zullen deze consumenten meer geneigd zijn om je producten te kopen.

Voorbeeld personal branding statement
Het volgende voorbeeld toont hoe je een personal brand statement kan opstellen:
Het personal brand statement van Exposure-zaakvoerder Reinout Van Zandycke is: “Een geëngageerd ondernemer die nine-to-five-jobs haat met een passie voor communicatie, politiek en de combinatie.”

Als je naar zijn sociale media-profielen kijkt, zal je zien dat alles wat hij publiceert binnen dit statement valt. Op deze manier zien mensen dat hij een geëngageerd ondernemer is en zich bezighoudt met politieke communicatie. Dit hoeven niet altijd serieuze onderwerpen te zijn. Hou het gerust wat luchtig, maar denk goed na of dit past binnen jouw personal brand statement.

Opletten met ruis
Als je communicatie niet binnen je statement of strategie past, dan is het eigenlijk ruis. We weten allemaal dat we ruis op onze communicatie altijd moeten vermijden. Als je iets ludiek wilt plaatsen, denk dan even na of het ruis is of als het een meerwaarde is voor je positionering. Wil je bijvoorbeeld wel gezien worden als de grappige ondernemer? Misschien strookt dit helemaal niet binnen je doelstelling op lange termijn.

Communicatie
Wanneer je je personal brand statement opgesteld hebt, kan je deze gaan toepassen in jouw (online) communicatie. Het is dan namelijk de bedoeling om dit op alle kanalen toe te passen, zeker je sociale media. Want de eerste indruk vindt nu eenmaal heel vaak online plaats. Wij geven hieronder enkele tips die je kan toepassen om je personal brand uit te bouwen. Veel succes!

Stap 3: Personal branding in social media en andere communicatie

Gebruik je eigen naam
Een belangrijk aspect is om in je communicatie je eigen naam te gebruiken. Denk aan Neil Patel, Seth Godin, Grant Cardone, Gary Vaynerchuk en andere grote namen in de bedrijfswereld. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: een website geregistreerd onder hun eigen naam.

Wanneer mensen naar jou zoeken, gebruiken ze meestal je naam. Wat is een betere manier om verkeer naar je website te leiden dan om je eigen naam als domeinnaam te hebben? Op DNS Belgium kan je kijken of je domeinnaam nog beschikbaar is en deze registreren.

Voortbouwend op dit idee kan je ook sociale media-accounts op je naam gebruiken om je merk te vertegenwoordigen. Deel je expertise op deze platforms en gebruik je naam en website uitgebreid, zodat mensen deze blijven bezoeken.

Profileer jezelf op sociale media
Personal branding heeft te maken met het creëren van een volgsysteem. Deel dus je kennis en advies op verschillende sociale media-platformen en reageer op de vragen van mensen. Voordat je het weet, zijn er mensen die je toegewijd volgen op sociale media. Door elke foto, video en boodschap die je online plaatst, zal je langzaam een sterk personal brand opbouwen.

Content consistent produceren  
Zoals we al zagen in het ABC van personal branding, is het belangrijk dat je marketing (online én offline) een consistent geheel vormt. De mensen die met jou en jouw content in contact komen, moeten duidelijk een beeld krijgen over wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Het is dus belangrijk om zo persoonlijk mogelijk te communiceren en overal dezelfde consistente boodschap uit te dragen.

Zorg dat je op sociale media zoveel mogelijk dezelfde profielfoto, kleurinstellingen en lettertypes gebruikt. Zorg ook voor een goede kwaliteit van je foto- en videomateriaal en post zo min mogelijk stockfoto’s. Probeer consistent te zijn in het leveren van waarde aan je volgers. Ook al heb je in het begin niet veel volgers, zet toch door. Je zal zien dat het loont.

Een goed voorbeeld van consistentie is auteur en ondernemer Seth Godin. Zijn bekendheid en succes vloeit voor een groot stuk voort uit zijn consistentie. Zijn boeken zijn normbepalend voor de marketingwereld. Godin blijft regelmatig nieuwe content pushen naar zijn e-mailabonnees. Omdat hij veel waarde levert voor zijn gratis lezers, vinden ze het niet erg om voor zijn boeken te betalen en deel te nemen aan seminaries en conferenties.

Tips voor de perfecte personal branding strategie

Het is goed om vreemd te zijn
Heb je vreemde karaktertrekken die de meeste ‘normale’ mensen misschien gek noemen? Perfect! Denk aan manieren om deze eigenschappen te koppelen aan jouw personal brand. Weinig mensen hebben zo’n sterk personal brand zoals Richard Branson van Virgin Group. Overal waar je zijn foto’s ziet, glimlacht hij en is hij dus altijd in een leuke bui. Zijn personal brand statement luidt dan ook: To have fun in [my] journey through life and learn from [my] mistakes.’

Hij stelt zich open voor het publiek en alle PR-stunts die gepaard gaan met zijn bedrijf. Ook zijn zakelijke transacties zijn een goed doordachte strategie. De kracht van zijn personal brand is zo sterk dat hij op LinkedIn anno 2021 meer dan 18 miljoen volgers heeft, terwijl zijn bedrijf Virgin het moet stellen met 267.000 volgers.

Bouw dagelijks en stapsgewijs aan je personal branding
Personal branding is iets waar je dagelijks aan moet werken. Het evolueert mee met elke ervaring die je opdoet, door elke boodschap die je online plaatst en door elke interactie die je aangaat. Wees altijd op je hoede en speel in op nieuwe trends. Wees duidelijk in jouw communicatie, zorg voor een heldere boodschap en durf te kiezen.

Onderscheid jezelf in je expertise en deel deze zo kwaliteitsvol mogelijk. Een merk bouw je niet op in één dag, het kost je veel geduld. Maak hier een doelstelling van en je zal zien dat je steeds meer volgers krijgt. Voor deze volgers is het maar een kleine stap om klant te worden van jouw bedrijf.

Communicatietips om een personal brand te worden

Personal branding is een manier om je van anderen te onderscheiden. Jouw unieke kwaliteiten zorgen hiervoor. Maar jouw personal brand komt pas tot uiting wanneer je ook voldoende naar buiten komt of communiceert. Onthoud vooral: de perceptie van de mensen om je heen bepaalt welk personal brand je echt bent. Wij geven je alvast 2 communicatietips die jouw personal brand naar de next-level brengen.

Tip 1: Word een bron van bijzonder en relevant nieuws

Je weet dat je personal brand stevig is als jij de bron van informatie bent. Streef ernaar om dé persoon te zijn die journalisten en mediaplatformen contacteren indien ze een expert nodig hebben.

Je kan starten door informatie die je interessant en relevant vindt te delen op sociale media. Wat je ook kan doen is dit te delen naar jouw emailcontacten. Dit kan helpen om een fanbasis op te bouwen van mensen die jou volgen en jou als een autoriteit op bepaalde onderwerpen zien.

Tip 2:  Zorg voor een gedetailleerde lijst van contacten

Nu jouw contactenlijst groter wordt door het groeien van jouw personal brand is het belangrijk hier een gedetailleerde lijst van bij te houden. Hou bij wie de persoon is, waar je elkaar ontmoet hebt, potentiële opportuniteiten en hoe je hem of haar kan helpen.

Een gedetailleerde database is niet enkel handig voor jezelf. Maar ook als je iemand uit jouw contacten bij een andere persoon kan aanbevelen als er een opportuniteit ontstaat. Je zal veel meer voordeel halen als je iemand anders kan helpen zonder daarvoor iets terug te vragen.

Zeker in functie van perscontacten is deze lijst heel relevant. Een echt personal brand word je vooral als je ook regelmatig persaandacht krijgt. Regelmatig in de media komen, gebeurt niet zomaar. Je moet er aan werken. Start dus met een lijst met relevante contacten en houd goed bij met welke journalisten je reeds contact had. 

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent personal branding? 
In dit e-book delen we 4 voorbeelden over sterke personal branding en hun geheim. Je krijgt ook een video met een inzicht uit een opleiding die we volgden aan Harvard.

Wil je meer weten over onze workshops en trajecten?
Klik dan op de onderstaande knop voor alle praktische informatie!