Een tijdje geleden werd Reinout Van Zandycke opgebeld door Radio 1 om enkele inzichten te delen over de verkiezingscampagnes. Daarbij werd het gebruik van affiches en de impact daarvan in dit digitale tijdperk besproken.

Opmerkelijk is dat veel affiches amper van elkaar verschillen. Slechts enkele, zoals bijvoorbeeld die van Hilde Crevits, springen in het oog. Toch is dat geen uitzondering op de andere jaren en heeft dat geen negatieve gevolgen. Affiches dienen namelijk niet om rechtstreeks kiezers te overtuigen. Wel worden ze ingezet ter herkenning en herinnering. Wanneer iemand een bepaalde kandidaat in de lokale krant of op televisie ziet, zal die dezelfde kandidaat erna sneller herkennen op zijn of haar affiche. Zo wordt de kiezer ook opnieuw herinnerd aan de boodschap van die kandidaat. Het design en de originaliteit van de affiche maken dus minder uit, zolang het gezicht en de naam duidelijk en herkenbaar zijn.

De reden dat er minder campagne-affiches zijn dan de vorige jaren, is dat politici ervoor kiezen om hun campagnebudget te verspreiden. Nu kiezers veel bereikbaarder zijn via sociale media wordt ook daar een groot deel op ingezet. Toch verdwijnen affiches niet helemaal, omdat die voor velen een lage kost zijn. Meestal hebben ze namelijk nog borden van de vorige jaren liggen die ze kunnen hergebruiken. Affiches blijven daarom nog altijd een voordelig onderdeel van hun cross-promotie.

Herbeluister hier het interview van Radio 1 met zaakvoerder Reinout Van Zandycke over de verkiezingscampagnes:

 

Klik hier voor meer informatie over politieke marketing.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!