Als Elon Musk aankondigt dat hij een bepaald product aan een bepaalde prijs gaat verkopen dan is dit product binnen de kortste keren uitverkocht. Niet dat dit product zeldzaam of exclusief is, maar wel omdat het door Elon Musk verkocht wordt. De meeste van zijn verkopen realiseert hij zonder verkooptrechter of zonder spectaculaire marketinguitgaven. De hele verkoopcyclus draait rond de merknaam die hij voor zichzelf heeft opgebouwd. Hij werkt nog volop aan het mogelijk maken van commerciële ruimtevluchten maar toch zijn de eerste plaatsen op deze vluchten reeds geboekt. Dit illustreert de kracht van personal branding én een goed idee!

Een ander goed voorbeeld is Gary Vaynerchuk die zichzelf begon te promoten door mee te doen aan de Twitter-bandwagon en later aan zijn ‘DailyVee’-vlogs op YouTube. Gary’s tactieken worden door het grote publiek gesmaakt al heeft hij hier en daar ook tegenstanders. Ontegensprekelijk is echter het feit dat Gary, door zich als merk te profileren, zijn beoogde doel heeft bereikt. Zijn bedrijf ‘Vayner media’ is hier veel beter van geworden.

Als ondernemer is het dus belangrijk dat je van jezelf een merk maakt, het zal je in veel situaties van pas komen, denk maar aan effectieve marketing tot zelfs crisisbeheer. Als je bekend staat als een gerenommeerd ondernemer, wat een gevolg is van uw personal branding, zal je hier de vruchten van plukken. Je geniet meer vertrouwen en je zal sneller de deal kunnen sluiten.

Hoe bouw je aan een goede personal brand?

Zie in de eerste plaats jezelf als een merk. Heb je een vaardigheid die je tot expert maakt in een bepaald vakgebied, of hobby en kan je mensen ertoe aanzetten om naar je kennis te luisteren? Als het antwoord op deze vraag een volmondige “ja” is, zorg dan voor een product dat klaar is om geconsumeerd te worden. Deel je kennis en advies op verschillende sociale media platformen, reageer op de vragen van mensen en houd een paar uur per week vrij voor dergelijk gratis info. Voordat je het weet, is er een kleine groep mensen die je toegewijd volgen. Door elke foto, video en boodschap die je online plaatst zal je langzaam een sterk personal brand opbouwen. Ter verduidelijking, personal branding heeft niets te maken met het verkopen van je producten en diensten, maar veeleer met het creëren van een volgsysteem.

Naambekendheid op het internet, gebruik je eigen naam.

Denk aan Neil Patel, Seth Godin, Grant Cardone, Gary Vaynerchuk en andere grote namen in de bedrijfswereld, één ding hebben ze allemaal gemeen, een website geregistreerd onder hun eigen naam. Wanneer mensen naar jou zoeken, gebruiken ze meestal je naam en wat is een betere manier om verkeer naar je website te leiden dan om je eigen naam als domeinnaam te hebben? Voortbouwend op dit idee kan je ook sociale media-accounts op je naam gebruiken om je merk te vertegenwoordigen. Deel je expertise op deze platforms en gebruik je naam en website uitgebreid, zodat mensen deze blijven bezoeken.

Wie succes wil oogsten moet vooral zichzelf blijven.

Het is je misschien opgevallen dat Gary Vaynerchuk dol is op vloeken, iets dat door heel wat mensen niet gewaardeerd wordt. Gary bewijst echter dat je niet aardig hoeft te klinken alleen omdat dat de geaccepteerde norm in de samenleving is. Probeer om authentiek te zijn, zeg waar je voor staat zodat je met trots naar je zelfbeeld kan kijken. Ben je in sommige vaardigheden minder goed? Probeer dit niet te verbergen en verlies geen tijd om deze vaardigheden snel wat bij te schaven, niemand is perfect, blink daarentegen uit in je expertise. Dus accepteer je mindere kanten maar laat ze de kwaliteit van uw boodschap niet beïnvloeden.

Content consistent produceren, let wel op voor kwaliteitsbehoud.

Met een van ‘s werelds meest populaire blogs en de auteur van 18 boeken is Seth Godin een naam die maar weinigen in de marketingwereld niet kennen. Alle boeken van Seth zijn ontleed voor verder onderzoek en zijn normbepalend voor de marketingwereld. Seth is vooral gerenommeerd vanwege de consistentie waarmee hij blogt. Hij blijft regelmatig nieuwe content pushen naar zijn e-mailabonnees. Omdat hij veel waarde levert voor zijn gratis lezers, vinden ze het niet erg om voor zijn boeken te betalen en deel te nemen aan seminaries en conferenties. In feite zou je kunnen zeggen dat vrijwel alle bekendheid en succes van Seth voortvloeit uit zijn consistentie. Probeer ook consistent te zijn in het leveren van waarde aan je volgers. Ook al heb je in het begin niet veel volgers, probeer toch door te zetten. Je zal zien dat het loont.

Het is goed om vreemd te zijn

Heb je vreemde karaktertrekken die de meeste ‘normale’ mensen misschien gek noemen? Perfect, denk aan manieren om deze eigenschappen te koppelen aan uw personal branding. Weinig mensen hebben zo’n sterk personal brand zoals Richard Branson van de Virgin Group. Overal waar je zijn foto’s ziet glimlacht hij en altijd is hij in een leuke bui. Hij stelt zich open voor het publiek en alle PR-stunts die gepaard gaan met de lancering van zijn bedrijf of zijn zakelijke transacties zijn een goed doordachte strategie.

De kracht van zijn personal brand is zo sterk dat we zien dat hij op LinkedIn 13 miljoen volgers heeft terwijl zijn bedrijf ‘Virgin’ het moet stellen met 130.000 volgers.

Personal branding refereert niet onmiddellijk naar persoonlijke winst.

Personal branding is iets waar je dagelijks kan aan werken. Het evolueert mee met elke ervaring die je opdoet, door elke boodschap die je online plaatst en door elke interactie met eender wie. Wees altijd op je hoede en speel in op nieuwe trends. Wees duidelijk in jouw communicatie, zorg voor een heldere boodschap en durf te kiezen. Onderscheid je in je expertise en deel deze zo kwaliteitsvol mogelijk. Een merk bouw je niet op in één dag, het kost je veel  geduld. Maak hier een doelstelling van en je zal zien dat je volgers  krijgt, steeds meer. Voor deze volgers is het maar een kleine stap om klant te worden van jouw bedrijf.

BENIEUWD NAAR MEER TIPS?

Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!