Mijn eerste meeting tijdens de roadtrip ging door in Dallas. Ik kon daar een meeting regelen met Patricia Blasquez. Zij is de woordvoerder van Dallas’ burgemeester Mike Rawlings. Patricia is verantwoordelijk voor de communicatie met de pers en sociale media. Na alle gebeurtenissen in Dallas verbaasde het mij dat de meeting nog door kon gaan. Had ik even geluk! Want wat voor interessant gesprek was mij dat!

Visie communicatie

Patricia haar visie is dat je communicatie vooral strategisch moet inzetten. Het geheel moet meer zijn dan de som van de delen. Het volstaat niet om enkel wat succesvolle tactieken toe te passen. Je moet bij iedere actie het einddoel voor ogen houden. Bij reclame is dit bijvoorbeeld de verkoop doen stijgen, maar als woordvoerder focus je je vooral op public relations. Haar einddoel is dan ook steeds nieuwe contacten creëren voor de burgemeester. Dit kan met de pers zijn of met burgers via sociale media.

Hoe word je een succesvol woordvoerder?
Enkele tips van Patricia:
  1. “The only way to be effective is wanting to know everything.” Je moet gewoon van alles iets weten. Natuurlijk kan je niet in alles een expert zijn, maar het is wel belangrijk dat je steeds op de hoogte bent van alles. Je moet nieuwsgierig zijn, zowel voor interne als externe zaken.
  1. “What’s the DNA?” Hiermee bedoelt Patricia dat je de persoon die je vertegenwoordigt 100% moet kennen en begrijpen. Wanneer je een persbericht of speech schrijft, dan moet dat niet in de woorden van jezelf (de woordvoerder) zijn, maar in de woorden van de burgemeester. Hiervoor moet je regelmatig samenzitten en erg open tegen elkaar durven zijn. Er is een vertrouwensband nodig!
  1. De laatste tip is een traditionele, maar een enorm belangrijke: ken en begrijp jouw doelpubliek. Vraag je voor IEDER bericht af wie je wilt bereiken en wat de kenmerken van deze doelgroep zijn. Voor een bijeenkomst tussen een journalist en de burgemeester gaat Patricia altijd na welke tweets de journalist onlangs heeft geplaatst en welke berichten of colums de journalist onlangs heeft geschreven. Zo kan ze het gesprek beter voorbereiden. De burgemeester kan beter inspelen op de vragen en de journalist krijgt bruikbare informatie. Een win-winsituatie!
communicatietips woordvoerder dallas USACrisiscommunicatie

Zeven juli 2016 is een zwarte dag in de geschiedenis van Dallas. Die dag zijn er 5 politieagenten doodgeschoten tijdens een betoging. Als woordvoerder beleefde Patricia dit drama vanop de eerste rij. Ik kon haar hierover enkele vragen stellen. Het blogbericht vol met tips en anekdotes vind je hier.