Logo_summerschool_transparant_zwart

Benieuwd hoe maatschappelijke campagnes werken? Altijd al geboeid geweest door politieke communicatie? Dan is Exposure Summer School jou op het lijf geschreven! In 4 online sessies krijg je niet alleen veel informatie, je bouwt ook aan een zeer sterk en relevant netwerk.

Deze opleiding is relevant voor iedereen die wilt weten hoe je meer draagvlak krijgt voor je boodschap of idee. Iedereen is welkom: of je nu politiek actief bent of niet. En het beste van allemaal? Het is volledig gratis. Met dit traject, gespreid over de volledige zomer, willen we jonge geëngageerde mensen extra kansen geven om hun stem te laten horen en groepen in beweging te zetten. 

Update: De Exposure Summer School is reeds gestart. Ontdek hier alle deelnemers van de editie 2022. 

Praktische informatie

4 sessies van 3 uur

Maximaal 28 deelnemers Leeftijd: 18 - 28 jaar

Kostprijs: Gratis!

Deadline om aan te melden: 31 mei 2022, 23u59

Wat vonden vorige deelnemers van de Exposure Summer School?

Na een geslaagde eerste editie in 2021 besloten we om ook dit jaar een Summer School te organiseren. Je vindt alle deelnemers van de Exposure Summer School 2021 hier terug. We verzamelden alvast enkele getuigenissen: 

Chelsea Nshuti

Chelsea Nshuti:

Als (jong) mandataris is politieke communicatie vandaag de dag een skill die je machtig moet zijn. Ik heb alvast veel info gekregen over campagne voeren in 2024, waar de lat hoger zal liggen op vlak van kiezers overtuigen. Ook werden nieuwe inzichten verworven dankzij de diverse groep jongeren die deelnamen, wij leerden van de experten én omgekeerd. Ik raad dus iedereen aan om deze Summerschool te joinen, in welke sector je ook bezig bent, communication is key, vandaag nog meer dan ooit.

Laura Cools

Laura Cools:

Politieke communicatie, het is een trending vakgebied dat slechts weinigen echt beheersen. De mensen van Exposure daarentegen weten waarover ze spreken en leren je tijdens deze Summerschool de kneepjes van het vak. Reinout deelt er niet alleen theoretische inzichten maar inspireert ook met praktijkvoorbeelden en zijn vele ervaringen in binnen-en buitenland. Dankzij de interactieve insteek leer je bovendien ook samenwerken met jongeren uit andere politieke en professionele achtergronden. Kortom, een uniek aanbod voor iedereen die net zoals ik gebeten is door politiek, communicatie en/of actualiteit!

Tim Biltereyst

Timo Biltereyst:

De Exposure Summer School heeft mij na 4 jaar Pol & Soc te studeren voor het eerst écht kennis laten maken met de praktische kant van politiek en de communicatie erachter. Omdat Exposure neutraal staat op het politieke spectrum is het enorm leuk om je bezig te houden met het toepassen van hun theorie en technieken op wat je in de politiek ziet. Dus zeker aan te raden als je echte insider kennis wilt opdoen in je vrije tijd

Over ons

 • – Auteur “Het Nieuwe Campagne voeren”, “Verkiezingen winnen zonder opkomstplicht.” en “Nudging en Overtuigen”.
 • – Meer dan 200 workshops gegeven over politieke marketing
 • – Meer dan 50 politieke campagnes begeleid
 • – Inspiratie bij internationale teams: Cambridge Analytica (Donald Trump, Blue State Digital (Obama), LMP (Macron), …
 • – 80 Podcasts ‘Marketing & Verkiezingen’

Aanmelden voor de Exposure Summer School

Exposure Summer School is voor iedereen tussen de 18 en 28 jaar (zowel voor studenten als niet-studenten) die grote interesse heeft in online en politieke campagnes. Belangrijk: deze cursus is niet alleen voor jongeren met een politieke lidkaart. Actief in de lokale jeugdraad, geëngageerd in een ngo of gewoon geboeid door overtuigende communicatie? Ook dan ben je zeker welkom. Meld je hier aan als je wilt deelnemen.

BELANGRIJK: Schrijf je enkel in als je op alle data aanwezig kan zijn. Als je nu al weet dat je bepaalde sessies zal moeten missen, dan heeft aanmelden geen zin. De exacte data van de sessies vind je terug bij het programma hieronder.

Dit programma staat op je te wachten. Mis het niet!

 • Sessie 1: Het ABC van politieke campagnes

 • 28 juni 2022 van 18u30 tot 21u30

In de eerste sessie word je ondergedompeld in de kern van politieke communicatie en campagnevoeren. Reinout legt uit wat de verschillende elementen zijn, hoe je een goede boodschap meegeeft en welke tools je kan gebruiken om een campagne uit te rollen.

Deze gaat fysiek door in Gent: Kerkstraat 106, 9050 Gentbrugge

 • Sessie 2: Online campagnes

 • 26 juli 2022 van 18u30 tot 21u30

In de tweede sessie gaan we dieper in op online campagnevoeren. Hoe overtuig je mensen online? In deze sessie zoomt Reinout in op enkele vuistregels en vertellen ze alles over de laatste trends en ontwikkelingen in het online campagnevoeren. Ook vergelijken we onze Belgische campagnes eens met die in het buitenland, waarbij we ook nagaan welke eenvoudige stappen onze politici al eens zouden kunnen zetten om meer data-bedreven campagne te voeren.

Deze gaat online door. 

Sessie 3: Overtuigend communiceren

 • 30 augustus 2022 van 18u30 tot 21u30

In de derde sessie ga je samen met Reinout uitzoeken hoe je overtuigend(er) kan communiceren. We bekijken meer dan 100 voorbeelden en zoomen in op enkele praktische, makkelijk toepasbare tips en tricks. Deze derde workshop zal erg praktisch zijn; het draait vooral om het leren opstellen én uitvoeren van een sterk communicatieplan.

Deze gaat online door.

Sessie 4: Spreken en speechen

 • 27 september 2022 van 18u30 tot 21u30 

In de laatste sessie geven we een korte opleiding ‘spreken met impact’, waarin dieper ingegaan wordt op één van de belangrijkste aspecten binnen een (politieke) campagne; een speech. In de workshop helpen we jou bij het opbouwen van een overtuigende redevoering, door in te gaan op eenvoudige praktische tips rond uitstraling, het gebruik van je stem en de rol van het publiek. Verder zullen veel voorbeelden van lokale én internationale politici worden aangehaald. Spread the word!

Deze gaat fysiek door in Gent: Kerkstraat 106, 9050 Gentbrugge

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Wat doet Exposure?

Exposure is een consultancy- en PR-bureau dat gespecialiseerd is in politieke communicatie en public affairs. Vanuit onze specialiteit in psychologie en online marketing zorgen wij voor meer impact voor bedrijven, organisaties, ngo’s en politieke partijen. Dit kan gaan van het optimaliseren van een personal brand van een partijvoorzitter tot het ontwikkelen van een communicatiestrategie voor een ngo die zich inzet voor een duurzamere wereld.

Het team van Exposure is een jong en gedreven team. Desalniettemin hebben we al veel ervaring in wat we doen; zo voerden we al meer dan 50 politieke campagnes uit (lokaal en nationaal) en werden we in 2019 uitgeroepen tot ‘Start-up van het jaar 2018’. Ons boek ‘Nudging & Overtuigen’ werd ook genomineerd voor Managementboek van het Jaar. 

Zaakvoerder Reinout Van Zandycke zal de Summer School sessies geven.

De lesgever:

Reinout Van Zandycke

Reinout is zaakvoerder van Exposure en is zich al meer dan 10 jaar aan het specialiseren in de psychologie van het overtuigen. Hij is naast docent ook nog auteur van 3 boeken over politieke communicatie en nudging. Reinout zal je tips geven over hoe je anderen makkelijker kan overtuigen, alsook hoe je jezelf kan beschermen. Hij zal de belangrijkste strategische inzichten met jou delen, maar ook heel wat praktische tips geven. 

Veelgestelde vragen

Deze Summer School is voor iedereen met een enorme passie voor politiek & communicatie. We willen iedereen de kans geven om deel te nemen. Daarom kiezen we ervoor om geen inschrijvingsgeld te vragen. Het enige dat we vragen is een grote dosis motivatie en veel interesse. Wij willen hiermee jongeren ondersteunen in hun missie om dingen in beweging te zetten en een nieuwe wind te brengen. 

Er zijn in totaal 28 plaatsen beschikbaar voor de Exposure Summer School.

We zijn op zoek naar een goede mix van interesses en achtergronden. Op basis van je antwoorden in het aanmeldingsformulier zullen we selecteren. Zo heeft iedereen een eerlijke kans.

Voor iedereen die wilt bijleren over hoe politieke campagnes werken en/of hoe je je communicatie overtuigender kan maken. Deze opleiding kan relevant zijn voor iemand die politieke actief is binnen partij, maar het is evengoed relevant voor jongeren die actief zijn in een lokale jeugdraad, ngo, … Eigenlijk voor iedereen die meer wilt weten over een draagvlak opbouwen voor een idee of mening.

Wij focussen ons op de motivatie van de deelnemers. Vul dus zo goed als mogelijk het invulformulier in. 

Je kan best zo snel mogelijk inschrijven zodat we ook kunnen bevestigen dat we je inschrijving goed ontvangen hebt, maar je hebt tijd tot 31 mei 23u59.

De eerste en de laatste sessie zullen fysiek doorgaan. De tweede en derde sessie gaan online door. Naast de sessies zelf, gaan we ook een whatsapp-groepje starten waar we nog extra tips en informatie kunnen delen.

Alle collega’s binnen Exposure zouden met hun ogen toe inschrijven. Deze sessies zijn uniek in Vlaanderen. Je zal kennis opdoen die je je hele leven kan gebruiken. Bovendien leer je ook mensen kennen die net zo gefascineerd zijn in politiek als jij. 

Neen, zeker niet en integendeel zelfs. Deze summer school is voor iedereen die interesse heeft in overtuigen relevant. Je kan je ook gewoon inschrijven omdat het je interesseert en je hier meer over wilt leren. 

Wat vonden andere deelnemers van de Exposure Summer School?

Glen De Waele

Glen De Waele:

Hét seminarie voor jongeren die zichzelf als brand in de markt willen zetten en hun volgersaantal graag exponentieel zouden willen uitbreiden. Tijdens deze summer school leer je door Reinout Van Zandycke, de basis van nudgen en overtuigen van je publiek. Ik heb geen minuut getwijfeld om me in te schrijven. Zéker een aanrader!

Emma Lambrechts

Emma Lambrechts:

Ik heb op korte tijd veel bijgeleerd op een heel fijne manier: met talrijke praktijkvoorbeelden en de tijd om theorie zelf toe te passen en te brainstormen met andere studenten. Deze summerschool van Exposure is een unieke kans voor wie geïnteresseerd is in politieke communicatie en een toffe bende wilt leren kennen. En nu de sessies ook deels fysiek kunnen doorgaan, zal het gegarandeerd nóg leuker zijn!

70 belangrijke checks

Je krijgt een beeld van je huidige aanpak, inclusief verbeterpunten! Zo kom je te weten waar je kansen laat liggen.

Meer dan 105 bedrijven en organisaties startten reeds met deze analyse. 

Schrijf je hier in voor ons webinar: De psychologie achter Valentijnsaanbiedingen.