Logo_summerschool_transparant_zwart

Benieuwd hoe online campagnes werken? Altijd al geboeid geweest door politieke communicatie? Dan is Exposure Summer School jou op het lijf geschreven! In 4 online sessies krijg je niet alleen veel informatie, je bouwt ook aan een zeer sterk en relevant netwerk. Deze opleiding is relevant voor iedereen die wilt weten hoe je meer draagvlak krijgt voor je boodschap of idee. Iedereen is welkom: of je nu politiek actief bent of niet. En het beste van allemaal? Het is volledig gratis. Met dit traject, gespreid over de volledige zomer, willen we jonge geëngageerde mensen extra kansen geven om hun stem te laten horen en dingen in beweging te zetten. 

De deadline om je aan te melden was zondag 30 mei 2021, inschrijven is dus niet meer mogelijk.

Praktische informatie

4 sessies van 3 uur

Maximaal 24 deelnemers Leeftijd: 18 - 26 jaar

Kostprijs: Gratis!

Deadline om aan te melden: verstreken!

Over ons

 • – Auteur “Het Nieuwe Campagne voeren”
 • – Meer dan 100 workshops gegeven over politieke marketing
 • – Meer dan 50 politieke campagnes begeleid
 • – Opleiding ‘beïnvloeding’ aan Harvard gevolgd
 • – Inspiratie bij internationale teams: Cambridge Analytica (Donald Trump, Blue State Digital (Obama), LMP (Macron), …
 • – Vaak gevraagd analist voor media
 • – 70 Podcasts ‘Marketing & Verkiezingen’

Aanmelden voor de Exposure Summer School

Exposure Summer School is voor iedereen tussen de 18 en 26 jaar (zowel voor studenten als niet-studenten) die grote interesse heeft in online en politieke campagnes. Belangrijk: deze cursus is niet alleen voor jongeren met een politieke lidkaart. Actief in de lokale jeugdraad, geëngageerd in een ngo of gewoon geboeid door overtuigende communicatie? Ook dan ben je zeker welkom. Meld je hier aan als je wilt deelnemen.

BELANGRIJK: Schrijf je enkel in als je op alle data aanwezig kan zijn. Als je nu al weet dat je bepaalde sessies zal moeten missen, dan heeft aanmelden geen zin. De exacte data van de sessies vind je terug bij het programma hieronder.

Dit programma staat op je te wachten. Mis het niet!

 • Sessie 1: Het ABC van politieke campagnes

 • 29 juni 2021 van 18u30 tot 21u30

In de eerste sessie word je ondergedompeld in de kern van politieke communicatie en campagnevoeren. Reinout en Pieter leggen uit wat de verschillende elementen zijn, hoe je een goede boodschap meegeeft en welke tools je kan gebruiken om een campagne uit te rollen.

 • Sessie 2: Online campagnes

 • 27 juli 2021 van 18u30 tot 21u30

In de tweede sessie gaan we dieper in op online campagnevoeren. Hoe overtuig je mensen online? In deze sessie zoomen Reinout en Pieter in op enkele vuistregels en vertellen ze alles over de laatste trends en ontwikkelingen in het online campagnevoeren. Ook vergelijken we onze Belgische campagnes eens met die in het buitenland, waarbij we ook nagaan welke eenvoudige stappen onze politici al eens zouden kunnen zetten om meer data-bedreven campagne te voeren.

Sessie 3: Overtuigend communiceren

 • 31 augustus 2021 van 18u30 tot 21u30

In de derde sessie ga je samen met Reinout uitzoeken hoe je overtuigend(er) kan communiceren. We bekijken meer dan 100 voorbeelden en zoomen in op enkele praktische, makkelijk toepasbare tips en tricks. Deze derde workshop zal erg praktisch zijn; het draait vooral om het leren opstellen én uitvoeren van een sterk communicatieplan.

Sessie 4: Spreken en speechen

 • 21 september 2021 van 18u30 tot 21u30 

In de laatste sessie geven we een korte opleiding ‘spreken met impact’, waarin dieper ingegaan wordt op één van de belangrijkste aspecten binnen een (politieke) campagne; een speech. In de workshop helpen we jou bij het opbouwen van een overtuigende redevoering, door in te gaan op eenvoudige praktische tips rond uitstraling, het gebruik van je stem en de rol van het publiek. Verder zullen veel voorbeelden van lokale én internationale politici worden aangehaald. Spread the word!

Wat doet Exposure?

Exposure is een consultancy- en PR-bureau dat gespecialiseerd is in politieke communicatie en public affairs. Vanuit onze specialiteit in psychologie en online marketing zorgen wij voor meer impact voor bedrijven, organisaties, ngo’s en politieke partijen. Dit kan gaan van het optimaliseren van een personal brand van een partijvoorzitter tot het ontwikkelen van een communicatiestrategie voor een ngo die zich inzet voor een duurzamere wereld.

Het team van Exposure is een jong en gedreven team. Desalniettemin hebben we al veel ervaring in wat we doen; zo voerden we al meer dan 50 politieke campagnes uit (lokaal en nationaal) en werden we in 2019 uitgeroepen tot ‘Start-up van het jaar 2018’.

Zaakvoerder Reinout Van Zandycke en specialist politieke communicatie Pieter De Vocht zullen de Summer School sessies geven.

De lesgevers:

Reinout Van Zandycke

Reinout is zaakvoerder van Exposure en is zich al meer dan 10 jaar aan het specialiseren in de psychologie van het overtuigen. Hij schreef in 2017 zijn eerste boek. Binnenkort komt er een nieuw boek uit. Reinout zal je tips geven over hoe je anderen makkelijker kan overtuigen, alsook hoe je jezelf kan beschermen. Hij zal de belangrijkste strategische inzichten met jou delen, maar ook heel wat praktische tips geven. 

Pieter De Vocht

Pieter De Vocht is al vele jaren gepassioneerd door politiek en communicatie. Na zijn studies bestuurskunde & publiek management en politieke communicatie deed hij ook nog ervaring op bij Terzake en De Zevende Dag. Intussen werkt hij binnen Exposure voor verschillende politici en middenveldsorganisaties. Hij specialiseert zich voornamelijk in data en online communicatie. 

Veelgestelde vragen

Deze Summer School is voor iedereen met een enorme passie voor politiek & communicatie. We willen iedereen de kans geven om deel te nemen. Daarom kiezen we ervoor om geen inschrijvingsgeld te vragen. Het enige dat we vragen is een grote dosis motivatie en veel interesse. Wij willen hiermee jongeren ondersteunen in hun missie om dingen in beweging te zetten en een nieuwe wind te brengen. 

Er zijn in totaal 24 plaatsen beschikbaar voor de Exposure Summer School.

We zijn op zoek naar een goede mix van interesses en achtergronden. Op basis van je antwoorden in het aanmeldingsformulier zullen we selecteren. Zo heeft iedereen een eerlijke kans.

Voor iedereen die wilt bijleren over hoe politieke campagnes werken en/of hoe je je communicatie overtuigender kan maken. Deze opleiding kan relevant zijn voor iemand die politieke actief is binnen partij, maar het is evengoed relevant voor jongeren die actief zijn in een lokale jeugdraad, ngo, … Eigenlijk voor iedereen die meer wilt weten over een draagvlak opbouwen voor een idee of mening.

Wij focussen ons op de motivatie van de deelnemers. Vul dus zo goed als mogelijk het invulformulier in. 

Je kan best zo snel mogelijk inschrijven zodat we ook kunnen bevestigen dat we je inschrijving goed ontvangen hebt, maar je hebt tijd tot 30 mei.

Voorlopig gaan we uit van online sessies, gezien de huidige omstandigheden. We voorzien sowieso wel een moment om eens als groep samen te komen. Maar naast de sessies zelf, gaan we ook een whatsapp-groepje starten waar we nog extra tips en informatie kunnen delen.

Zowel Pieter als Reinout zouden met hun ogen toe inschrijven. Deze sessies zijn uniek in Vlaanderen. Je zal kennis opdoen die je je hele leven kan gebruiken. Bovendien leer je ook mensen kennen die net zo gefascineerd zijn in politiek als jij. 

Neen, zeker niet en integendeel zelfs. Deze summer school is voor iedereen die interesse heeft in overtuigen relevant. Je kan je ook gewoon inschrijven omdat het je interesseert en je hier meer over wilt leren. 

70 belangrijke checks

Je krijgt een beeld van je huidige aanpak, inclusief verbeterpunten! Zo kom je te weten waar je kansen laat liggen.

Meer dan 105 bedrijven en organisaties startten reeds met deze analyse.